Friday, May 18, 2012

Filme On, Filme ONLINE: Extratereştrii din Battleship vs. cei din Transformers

În 2005, NASA descoperă o planetă cu condiţii similare Pământului, aflată în afara sistemului solar. Pe baza presupunerii că ar putea fi locuită, NASA transmite un semnal puternic de la o bază din Hawaii. Extratereştrii recepţionează semnalul şi vin către Pământ. Gândurile lor nu sunt, însă, paşnice. Aceasta este premisa filmului Battleship, în avanpremieră la noi. Aspectul extratereştrilor şi faptul că echipa din spatele Battleship e aceeaşi cu cea care a creat seria Transformers, ne face să comparăm tipologic extratereştrii din cele două filme şi premisele celor două super-producţii.

În Battleship, totul începe în apropierea insulelor Hawaii, unde o flotă internaţională intră în luptă cu o forţă extraterestră; extratereştrii vin pe Pământ cu scopul de a construi o sursă de energie sub ocean, şi sunt surprinşi de către flota navală. În Transformers obiectivul este similar - pe Pământ este căutată tot o sursă de energie. În plus, obiectivul Decepticonilor este controlul asupra unui obiect numit Scânteia, obiectul care a dat naştere tipului de roboţi din care ei fac parte: odată capturat acest obiect, îl vor putea folosi pentru aducerea la viaţă a tuturor maşinăriilor de pe Pământ. Optimus Prime, conducătorul Autoboţilor - roboţii "buni" - caută şi ei Scânteia, dar pentru a reconstrui planeta natală, Cybertron, şi pentru a pune capăt războiului, în timp ce Decepticonii vor să-i înfrângă pe Autoboţi şi mai apoi să cucerească Universul.

Dacă în Transformers lupta de pe Pământ se dă între eroicii Autoboţi - Optimus, Megatron, Bumblebee, Starscream etc şi maleficii Decepticoni, grupări alcătuite din roboţi extratereştri, care ştiu să se deghizeze transformându-se în maşini din viaţa de zi cu zi de pe Pământ, în Battleship confruntarea este între extratereştri şi oameni.

Transformers se pot deplasa individual între planete, pe când extratereştrii din Battleship vin pe nave. Modul în care se "comportă" navele din Battleship este similar metamorfozelor zgomotoase pe care le suferă roboţii din Transformers. Acest element va crea o senzaţie de déjà vu, pe care nu ştim câţi spectatori o va agrea.

Una dintre strategiile de luptă ale extratereştrii din Battleship e să activeze un câmp magnetic în jurul insulelor, în acesta fiind încercuite navele de război ale forţei internaţionale, iar lupta începe. În timp ce soldaţii şi specialiştii extratereştri aterizează pe insula Oahu şi se apropie de instalaţiile de transmisiuni ale NASA, pe apă lupta e în toi.

Dacă Transformers sunt maşinării 100% umanoide, extratereştrii din Battleship sunt tot antropomorfi, dar din carne şi oase, costumaţi de luptă aidoma lui IronMan. Aspectul lor din spatele măştii are ceva reptilian. Dacă Transformers sunt aproape invincibili, extratereştrii din Battleship sunt foarte vulnerabili la lumina soarelui, iar una din tacticile de luptă ale flotei omeneşti se va folosi de acest minus al adversarului. În conceperea Transformers-ilor influenţă a venit din partea armurilor de samurai - şi de la originile japoneze ale liniei de jucării. Roboţii trebuia să arate extraterestru, nu doar să fie extratereştri: altfel, riscau să semene altor roboţi mecanici.

Pe de altă parte, specia extraterestră din Battleship, numită "The Regents", va stârni mai mare curiozitate spectatorilor, iniţial prin ochii reptilieni ce se înterzăresc în spatele caschetei metalice, apoi prin faptul că avem şi perspectiva extratereştrilor, noi ca spectatori - pentru că vedem cum oamenii sunt scanaţi înainte de a fi anihilaţi, ca în seria Terminator.

Spectatorii nu vor fi dezamăgiţi până la final, întrucât extratereştrii din Battleship vor fi arătaţi fără armură.

No comments:

Post a Comment